aaaaa


Genel Bilgiler

Yayın Türü Hakemli Konferans/Sempozyumların Bildiri Kitaplarında Yer Alan Yayınlar ISSN Numarası
Elektronik ISSN Numarası Yayın Tarihi 2017

Detaylar

Yayın Adı Maydanoz (Petroselinumcrispum [Mill.])’da Kurutmanın Pestisit Kalıntıları Üzerine Etkisinin Araştırılması Dergi Adı Uluslararası Katılımlı İç Anadolu Bölgesi 3. Tarım ve Gıda Kongresi
Dergi Cilt No
Özet Bitki koruma ürünlerinin kalıntı davranışlarının belirlenmesi ile ilgili çalışmalarda bitkinin veya bitkisel ürünün yanında işlenmiş ürünlerde de kalıntı çalışmalarının yürütülmesi önem taşımaktadır. Ancak bitki ve bitkisel ürünlerin çok çeşitlilik arz etmesinin yanında bunlara uygulanan işleme teknolojileri de farklılık arz etmektedir. Bu duruma aktif maddelerin kalıntı davranışının farklı olması da eklendiğinde, işlenmiş ürünlerle ilgili yürütülecek çalışmalar daha da zorlaşmaktadır. Bu nedenlerle işlenmiş ürünlerde kalıntı davranışlarının belirlenmesi ve kalıntı çalışmalarında bir faktör kullanma zorunluluğu doğmuştur. Bu çalışma ile işlenmiş ürünlerden olan, doğrudan yemeklerde taze ve kurutulmuş olarak kullanılmasının yanında salata, hazır çorba ve soslar ile bebek maması yapımında da kullanılan, maydanozda bazı pestisitlerin işleme faktörleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu yayında, taze maydanozda beş farklı pestisitin (azoxystrobin, chlorothalonil, diflubenzuron, hexythiazox ve pyrimethanil) üç farklı kurutma yöntemi (geleneksel, hızlandırılmış ve mikrodalga yöntemleri) kullanılarak, kurutmanın kalıntı miktarına etkisi ile farklı kurutma yöntemleriyle kalıntı oranının değişiklik gösterip göstermediği ortaya konmaya çalışılmıştır. Ayrıca, bu çalışma ile elde edilen işleme faktörleri kurutma faktörleriyle karşılaştırılmış, kurutma faktörünün işleme faktörü olarak kabul edilip edilememe durumu da değerlendirilmiştir.

Kurum İçi Yazarlar

Adı Soyadı Kısa Adı
Dr. Pelin AKSU Aksu P.
Nuran YİGİT Yigit N.
H. Engin GÜDÜCÜ Güdücü H E.

Kurum Dışı Yazarlar

Adı Soyadı Kısa Adı

Ekler

Dosya Adı