aaaaa


Genel Bilgiler

Yayın Türü Diğer Dergilerde Yayınlanan Makaleler ISSN Numarası 1300-3070
Elektronik ISSN Numarası 1300-6273 Yayın Tarihi 2016

Detaylar

Yayın Adı Ozonlu Suyla Yıkamanın domateslerde pestisit giderimi, askorbik asit ve renk üzerine etkileri Dergi Adı Gıda Dergisi
Dergi Cilt No 41 (5), 337-344
Özet Domateslere laboratuvar koşullarında iki farklı pestisit (azoxystrobin ve chlorpyrifos) uygulanmıştır. Bu domatesler daha sonra suda veya ozon uygulanan suda yıkanmıştır. Uygulamaların pestisit giderimi, askorbik asit düzeyi ve renk üzerine olan etkileri incelenmiştir. Yapılan uygulamaya bakılmaksızın chlorpyrifosun azoxystrobine göre çok daha kolay giderildiği görülmüştür. Azoxystrobinde su, çalkalamalı su ve ozonlu su ile yapılan 5 dakikalık yıkama işlemi sırasıyla %4.4, %13 ve %39 oranında giderim sağlarken aynı uygulamalar 30 saniye süreli chlorpyrifos uygulamasında sırasıyla %74, %77 ve %86 oranında giderim sağlamıştır. Renk ve askorbik asit içerikleri açısından suyla ve ozonlu suyla yapılan yıkama uygulamaları arasında önemli bir fark görülmemiştir. Yıkama işlemleri askorbik asitte %7-13’lük, a/b değerinde %2-5’lik bir azalmaya yol açmıştır. Askorbik asitte görülen kayıp yapılan uygulamadan çok vitaminin sudaki çözünürlüğü ile ilgilidir.

Kurum İçi Yazarlar

Adı Soyadı Kısa Adı
Dr. Pelin AKSU Aksu P.

Kurum Dışı Yazarlar

Adı Soyadı Kısa Adı
Y. Sedat Velioğlu Velioğlu Y.S.
Ergün Cönger Cönger E.
Şeyda Ergen-Fikirdeşici Ergen-Fikirdeşici Ş.
H. Merve Yiğit Baltacı Yiğit Baltacı H. M.

Ekler

Dosya Adı